Autisme begeleiding

i285697114395902648._szw565h2600_
Bij autisme begeleiding gaan we uit van de interesse van het kind of de persoon die bij ons komt. In het begin volgen wij zijn of haar interesse gebied, later buigen we dit uit naar bredere kennis.

Bij mensen met autisme is het stresshormoon cortisol hoog. Het zijn in de natuur en in een prikkelarme omgeving geeft rust. Sensory work, het zitten / liggen en knuffelen op en met de paarden heeft het sterke effect om de prikkelgevoeligheid te verminderen. Door het directe contact kom je tot rust. Het cortisol gehalte daalt, Oxytocine (gelukshormoon) neemt toe. Doordat stress verlaagd en Oxytocine stijgt ontstaat er ruimte om te leren. Hier ontstaat voor ons de ruimte om te interveniëren en het leer proces in gang te zetten. We leren de kinderen spelletjes met regels, perspectief nemen/verplaatsen in een ander en kunnen we allerlei kennis en vaardigheden leren die ze thuis en op school nodig hebben. Er gebeuren ook spontane veranderingen. Zo komt het regelmatig voor dat kinderen beter gaan praten of dat ze zindelijk worden. Als kinderen ouder worden, krijgt het leren van allerlei vaardigheden als het opkomen voor jezelf, je passie ontdekken en vormgeven een steeds belangrijkere plek. De prikkelarme omgeving is en ideale plek om uit te dagen tot het opnemen van nieuwe informatie. onze creativiteit word geprikkeld om per persoon de juiste vorm te vinden. Hierbij maken wij gebruik van de herhalende stereotiepe patronen en interesse van de persoon. Voorbeeld, de topic van het kind is Sponge Bob, wij verdiepen ons in deze cartoon, praten op zijn manier en zetten via deze weg het leerproces verder voort. denk hierbij aan letters maken van spons, hier woorden van maken. Een spons neemt water in zich op, daar kun je allerlei leerdoelen mee op zetten. Dit kan lichamelijke verzorging zijn maar zelf natuur of scheikunde.

Onze paarden kunnen trucjes. Trucjes doen met paarden lokt interactie en communicatie uit. Wanneer kinderen merken dat ze met één gebaar of één woord een reactie kunnen uitlokken, motiveert dit om meer te gaan communiceren. Wij hebben meerdere ingangen om contact met de kinderen te krijgen. We zijn ons er van bewust dat niet iedereen van paarden houdt. Begeleiding zonder paarden is vanzelfsprekend ook mogelijk.