Voor wie?

i285697114395064094._szw425h320_
Werken met behulp van paarden is enorm breed inzetbaar. Hier onder een aantal voorbeelden.Werken met paarden is geschikt voor volwassenen en kinderen.

De belangrijkste effecten van coaching met paarden:

  • Tijdens het werken met de paarden ben je vooral (actief) bezig (met oefeningen), waardoor je minder geneigd bent om heel diep over zaken na te denken. Rationele denkprocessen worden als het ware omzeild en zo kom je sneller tot de kern.

Door ons denken zijn wij in staat om onze gevoelens te onderdrukken en weg te stoppen. Het onderdrukken van je gevoel wilt niet zeggen dat het er niet is. Paarden voelen ons feilloos aan, ook wanneer je probeert je gevoel te onderdrukken, en reageren hier meteen op. Doordat je vanuit je gevoel in plaats van vanuit het denken (veel praten), is de impact groter. Als denken en voelen met elkaar in één lijn staan, merkt het paard dat en zal jou spiegelen door te ontspannen.

  • Het paard neemt spanning van je over en reageert op je gedrag, gevoel en uitstraling. Je bent niet uren aan het praten, maar je bent bezig.

 Tijdens de sessies ben je actief bezig i.p.v. stil te zitten en te praten aan een bureau.

  • Doordat het paard direct feedback geeft op jouw gevoel, uitstraling en gedrag, kun je oefenen met nieuw gedrag en zie je direct het resultaat daarvan (werkt dit wel of niet?)

Tijdens oefeningen komen kwaliteiten en blokkades aan het licht. Kwaliteiten kunnen worden uitgebouwd, (on)bewuste gedragspatronen worden zichtbaar en voelbaar. Breng je hierin verandering, dan wordt dat direct opgepakt door het paard en merk je dat het paard anders reageert. Op deze manier leer je welk effect jouw gedrag heeft op anderen.

  • Het contact met paarden zorgt ervoor dat je stoffen zoals oxytocine, dopamine en serotonine aanmaakt, waardoor cortisol vermindert en er ruimte ontstaat voor ontwikkeling en leren.

 Gelukshormoon versus stresshormoon

Tijdens het contact met paarden komen de hormonen oxytocine en dopamine vrij. Oxytocine inspireert tot contact en beloont het door een prettig gevoel. Het verlaagt je bloeddruk en activeert je fysieke, mentale en emotionele ontvankelijkheid. Hierdoor voel je je meer op je gemak tijdens de sessie en stel je je eerder open voor de hulpverlener(s). Dit wordt nog eens versterkt door de afgifte van dopamine waardoor er een geluksgevoel ontstaat.  Het stresshormoon cortisol vermindert en verdwijnt zelfs op den duur. De interactie met dieren heeft een positieve invloed op: de hartslag, lichaamstemperatuur, de gedragsuitingen, stress, angstniveaus, en de niveaus van o.a. cholesterol (Freidmann, Thomas, & Eddy, geciteerd in Kruger & Serpell, 2006). 

De doelen waar aan gewerkt kan worden op een rij:

  • Het vergroten van zelfinzicht: gedrag, gedachten en gevoelens van jezelf en anderen
  • Vaardigheden in het omgaan met stress/ overprikkeling
  • Het verlagen van angst- en stemmingsklachten
  • Het vergroten van zelfvertrouwen en leren je grenzen aan te geven
  • Het vergroten van sociale communicatieve vaardigheden